Gå til hoved-indhold

Om 80-året og hjemmesiden

Om 80-året

En officiel markering af  80-året for aktionen mod danske jøder i oktober 1943

Natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 indledtes aktionen mod de danske jøder af den tyske besættelsesmagt i Danmark under Anden Verdenskrig. I august samme år var samarbejdspolitikken brudt sammen, som ellers havde forhindret, at de danske jøder blev deporteret til de nazistiske udryddelseslejre, hvor mere end 6 millioner jøder blev myrdet under Holocaust. I Danmark lykkedes det langt de fleste jøder at flygte til Sverige gennem en stor fælles folkelig indsats, men 472 jøder blev pågrebet og deporteret til Theresienstadt – nogle fanget og andre angivet.

Selvom der er kommet mange nye vinkler og perspektiver på historien om Danmark under besættelsen og et fornyet fokus på, at de voldsomme og frygtelige oplevelser under flugt og fangenskab resulterede i ar på både liv og sjæl, så var resultatet af den folkelige indsats, der gjorde flugten mulig, og en fælles dansk og svensk humanitær indsats, at langt de fleste danske jøder reddede livet. Det er en central og vigtig del af både Danmarkshistorien og den moderne danske selvforståelse foruden at være et lys i en ellers mørk periode i verdenshistorien.

 

Om hjemmesiden

En fælles platform for arrangementer og undervisningsmateriale

I 2023 er det 80 år siden, at disse voldsomme begivenheder fandt sted. Vi lever i en tid, hvor de sidste vidner til historien langsomt forsvinder. Vi står ved en skillelinje, hvor det bliver vigtigere end nogensinde at både høre og bevare vidnesbyrdene fra de overlevende og erindre begivenhederne, der fortsat er sørgeligt aktuelle i en tid med fortsat krig, forfølgelse og flygtningestrømme og hvor antisemitismen fortsat lever også i Danmark.

80-året markeres gennem en række tiltag hen over året særligt i efteråret. Erindringen er vores fælles ansvar og vores eneste måde at forebygge gentagelse. For at skabe en større synlighed, har vi skabt et fælles symbol for de mange aktiviteter, der er med til at markere 80-året, og en oversigt over aktiviteterne her på hjemmesiden. Foruden en kalender over den kommende tids spændende arrangementer er der også en liste over forskelligt undervisningsmateriale til skoler. 

Hvis du har undervisningsmateriale eller et arrangement, som skal med på hjemmesiden, kan du læse mere under fanen 'arrangør' og kontakte os. 

 

Presse

Pressekit til download

Herunder kan du downloade pressemeddelelsen for 80-året. Derudover har vi samlet et fælles pressekit med citater og beskrivelser af de forskellige arrangementer i forbindelse med 80-året. Husk at kreditere og citere - og skriv gerne til os, når I bruger materialet. 

→ Pressekit: Dansk/ Engelsk

→ Pressemeddelelse fra Dansk Jødisk Museum: Dansk / Engelsk

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet i Danmark: Engelsk

Hvis du skal bruge logopakker, så kontakt Laura Hoffmann Jensen på lhj@jewmus.dk 

Kontakt os

Administrator af hjemmesiden


Laura Hoffmann Jensen, 

Dansk Jødisk Museum

Samarbejdspartnere omkring markeringen