Gå til hoved-indhold

Jødernes flugt i oktober 1943

12/10/23

12. oktober 2023

Foredrag

12. oktober klokken 13-15 holder lektor emeritus Therkel Stræde foredrag på Hillerød Bibliotek om jødernes flugt fra Danmark i oktober 1943

I år er det 80 år siden, aktionen mod de danske jøder blev indledt af den tyske besættelsesmagt i Danmark under Anden Verdenskrig. I besættelsens første år havde samarbejdspolitikken forhindret, at de danske jøder blev deporteret til de nazistiske udryddelseslejre, hvor mere end 6 millioner jøder blev myrdet under Holocaust. Med samarbejdspolitikkens sammenbrud i august 1943 forsvandt beskyttelsen af de danske jøder, men gennem en stor fælles folkelig indsats lykkedes det

langt de fleste jøder i Danmark at flygte til Sverige. Næsten 7000 jøder blev reddet over Øresund til det neutrale Sverige, men 470 jøder blev pågrebet og deporteret til kz-lejren Theresienstadt.

Lektor emeritus Therkel Stræde, der har beskæftiget sig med besættelsen og Holocaust i mere end 30 år, vil til dette spændende foredrag både trække de store linjer i historien, men også zoome ind på de nære personskæbner.

Under foredraget kommer arkivleder Simon Schultz van Engleland med lokalhistoriske input. Blandt andet om hvordan Hillerød Jernbanestation var et afgørende transitpunkt for mange af de jøder, der skulle nordpå mod Gilleleje.

Dato: d. 12. oktober 2023 kl. 13-15

Sted: Hillerød Bibliotek Christiansgade 1, 3400 Hillerød

Sprog: Dansk

Pris: Gratis, men kræver tilmelding → Tilmeld dig her

Arrangør: Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek

Tilbage