Gå til hoved-indhold

Susan Philipsz – Study for Strings Sokol Terezín

01/07/23

1. juli - 3. december 2023

Kunstudstilling

Study for Strings Sokol Terezín er en intim lyd- og videoinstallation, der tager beskueren med tilbage til fortidens grusomheder under Anden Verdenskrig

Lydsiden består af to isolerede instrumenter - en cello og en bratsch - der akkompagneres af to skærme, som viser subtile optagelser fra koncentrationslejren Theresienstadts gange, som de ser ud i dag.

Værkets omdrejningspunkt er lyden af to strengeinstrumenter, der oprindeligt indgår i kompositionen "Study for String Orchestra" skrevet af den tjekkisk-jødiske komponist Pavel Haas (1899-1944). Susan Philipsz bringer Pavel Haas og millioner af andres tragiske historier ind i sit værk, hvor hun bruger lydfragmenter og videoinstallationer til at vise datidens gru i en nutidig kontekst.

I udstillingen på ARoS bevæger et kamera sig gennem de bygninger, hvor Haas sad indespærret, og Philipsz forsøger hermed at skabe en følelse af, at man som beskuer bevæger sig gennem gangene som et spøgelse, der hjemsøger stedet, det engang boede. Samtidig fylder tonerne af de isolerede instrumenter - celloen og bratschen - det intime kunstværk, hvilket giver beskueren en følelse af både at være fysisk tilstede i rummet sideløbende med, at man er mentalt omgivet og overvældet af minder, erindringer og tanker. Med værket udforsker Philipsz temaer som afstand og adskillelse, fravær og tab, samt betydningen af fortidens hændelser i nutidens blik på historien.

Læs mere her

Dato: 1. juli - 3. december 2023

Sted: Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

Pris: Adgang med årskort eller efter betalt entré til museet.

Arrangør: ARoS Aarhus Kunstmuseum 

Tilbage