Gå til hoved-indhold

Historien om oktober 1943 på Louisiana

01/10/23

1. oktober 2023

Musik- og filmvisning

Danmark er stolt over, at de fleste danske jøder blev reddet i oktober ’43. For mange efterlod flugten til Sverige alligevel et traume. Og opholdet i Theresienstadt et endnu større traume.

Hvordan skal ”oktober ’43” forstås og fortælles i dag? Sammenlignet med Holocaust i andre samfund slap Danmark og de fleste danske jøder helskindet, da den nazistiske besættelsesmagt i oktober for 80 år siden iværksatte sin såkaldte ”jødeaktion” – forsøget på at deportere alle danske jøder. I sidste ende lykkedes det 6000 jøder at gemme sig og blive reddet til Sverige. Men 472 blev sendt til kz-lejren Theresienstadt, hvorfra 53 aldrig vendte hjem.

Dansk PEN og HIA, Humanity in Action markerer 80 års dagen for oktober ’43 med oplæsning, debat og musik.

→ Læs mere her

 

PROGRAM

Musik ved Michala Petri

‘Voices in the Void’ 18 min. animationsfilm om og med tidligere overrabbiner, nu afdøde Bent Melchior, der som teenager flygtede over Øresund til Sverige. Indtalt på dansk af Bent Melchior.

Bjørn Bredal journalist og forfatter læser Herbert Pundiks essay ’Flygtning, altid’ fra Dansk PENs antologi ’Ord på flugt’ (2016)

Thomas Harder og Lene Ewald Hesel forfatterparret bag ’En sten for Eva – Bogense 1855 -Theresienstadt 1943’

Mirjam Capelle psykolog og forfatter læser fra sin bog ’Min sjæls vandmærke’ – fortællingen om hendes oldefar, der blev deporteret til Theresienstadt.

Kampen om historien ved Adam Holm – med historikerne Bent Blüdnikow og Simon Kratholm Ankjærgaard om kilderne og den overleverede fortælling om redningen af de danske jøder.

 

Moderatorer: Mille Rode, Anders Jerichow

Arrangører: Dansk PEN og HIA, Humanity in Action

Dato: 1. oktober 2023

Tidspunkt: 15:00-17:00

Pris: 10 kr. (+ 10 kr. gebyr) → Link til billet her

Sted: Louisiana

Arrangør: Dansk PEN og Humanity in Action i Danmark

Tilbage